Als stenen konden spreken - René Lust - BouwCenter Filippo, Beverwijk



Huizenhoog

 

Muur met een lucht(je) 2

Locatie: Luxemburglaan Heemskerk

Steen: Geel brons rood handvorm waalformaat

Voeg: Grijs

Metselaar: Warmehuizen


In de vorige aflevering van de rubriek hadden we een muur met een luchtje. Nu zult u wellicht denken alweer eentje? Ja maar er zijn meer soorten lucht. Deze foto, genomen in de tijd dat de dagen nog langer waren, toont een solide stuk metselwerk met een knal blauwe lucht.
Maar wat is dit voor een muur? Hebben we te maken met een kasteel muur of wellicht met een nog niet eerder ontdekte uitloper van de Chinese muur. Dit laatste zou natuurlijk kunnen want de Chinese muur is erg lang. Maar voldoet het plaatje dan aan het beeld van de Chinese muur. Even kijken. De muur der muren staat er al een poosje, vertoont daardoor nogal wat gebreken, heeft grootte stenen en een witte voeg. De muur op de foto ziet er recent uit en vertoond zeker geen sporen van de tand des tijd. De stenen van onze muur zijn niet extreem groot, eerder klein. Voldoet de voeg dan aan de voorwaarden van de Chinese muur? Onze voeg is grijs en niet wit. Aardig detail is trouwens dat men lang heeft gedacht dat de witte kleur van de voeg in  de Chinese muur ontstaan is door het verwerken van menselijke botten in de mortel. Gelukkig bleek dit niet zo te zijn. Men gebruikte namelijk een afgietsel van rijst om extra kleefkracht aan de mortel te geven. Opmerkelijk is het dat op de plekken waar de Muur wordt gerestaureerd men gaten aantreft tussen het voegwerk, de steen is vergaan maar de voeg is nog in takt. Wat een beetje rijstewater al niet kan doen, ik denk dat ik de volgende keer bij de Chinees maar eens bami bestel in plaats van rijst. Met al deze informatie kunnen we toch wel concluderen dat de muur op de foto niet voldoet aan de voorwaarden om een Chinese muur te zijn. Welke muur is dit dan? Op zich is deze muur onderdeel van een bijzonder project. Dit werk gebouwd door P Meyer bv is het laatste ontwerp geweest van architect Piet Blom. Vlak voor zijn overlijden heeft hij het project “Heemblom” vorm gegeven. Net zoals andere projecten van zijn hand in de regio Heemskerk maakt hij gebruik van kasteel elementen. Voorbeeld hiervan is o.a. het voormalige pand van het gasbedrijf in Heemskerk. De ronde muur is met een mal gemaakt en is voorzien van een koppenverband. Naast de lintvoeg (lange staande voeg om scheurvorming te voorkomen) begint het verband om de laag met een drieklezoor (3/4 steen) Het koppenverband is hard nodig omdat de korte lengte van de koppen zorgen voor een niet al te hoekige lijn als men de stenen rond ligt. De steen is een mix sortering speciaal voor de project samen gesteld. Bij de projecten van Piet Blom komen we dit wel vaker tegen dit om een zo breed mogelijk kleur beeld te krijgen.
Wat is dan de functie van deze ronde kolos? Een stortkoker, enorme schoorsteen of Liftschacht? De functie van de toren is wat je er van mag verwachtten in deze toepassing. Een trappenhuis om van beneden naar boven te komen en omgekeerd.
De steen is voor dit project de ideale keuze. Een mooie gevarieerde kleur stelling, van geel tot donker rood, geeft net dit stukje extra om de toren een onderdeel van “alweer” een kasteel in Heemskerk te doen lijken. Het cijfer voor deze aflevering is een van de hoogste in de serie. Een 10 behoorde tot de mogelijkheden maar net zoals een turn jury heb ik toch een half puntje aftrek gevonden. Al is het op deze foto niet helemaal goed te zien, door de invalshoek, maar hier en daar is wat vlak vorming (iets afwijking in de kleurstelling van de sortering)te zien. Vandaar een half puntje aftrek in deze verder “hoog” staande muur.

Tot de volgende muur.
 
Foto: René Lust


Besmet met het murenvirus? Schroom niet om er een foto van te schieten,
als je het adres maar noteert. E-mail de bijlage aan


Bouwcenter Filippo :: .
© 2019 BouwCenter Filippo