Als stenen konden spreken - René Lust - BouwCenter Filippo, BeverwijkLeven in de klei - film

 

Met dank aan het KNB voor het ter beschikking stellen van deze film.

www.knb-baksteen.nl


In ons land is de keuze voor baksteen, in de gevel of op straat, een natuurlijke keuze.
Door de eeuwen heen, tot op de dag van vandaag is de baksteen het ideale systeem gebleken om mee te bouwen en om in of juist op te leven.
Het biedt in ons vochtige en soms winderige klimaat de beste garanties en geeft ons binnenmilieu het hoogste leefcomfort. Maar ook buiten is het milieu met baksteen gediend.
De winning van de voor baksteen benodigde klei geeft rivieren de ruimte en biedt nieuwe natuur een kans. Degenen die het rivierengebied kennen weten dat de natuur deze kansen goed weet te benutten. Dit alles is een verdienste van de Nederlandse baksteenindustrie die op deze wijze, al eeuwenlang, onze leefomgeving, direct en indirect, positief beinvloedt.
Toch weten velen niet meer van de baksteen, klein van formaat maar groot in prestatie, dat het door de metselaar en straatmaker met bewezen vakmanschap wordt verwerkt en dat het de eeuwen trotseert. Maar er is meer, veel meer te vertellen over baksteen, over
" Leven in de klei ".

Deze uitgave geeft een samenvattend overzicht van de baksteenproductie in Nedreland, van de winning van de klei in de uiterwaarden, via het vorm- droog en bakproces in de fabriek tot de verwerking in de gevel of straat. Natuurlijk komen ook de kwaliteiten van bouwen met baksteen aan bod.

Besmet met het murenvirus? Schroom niet om er een foto van te schieten,
als je het adres maar noteert. E-mail de bijlage aan


Bouwcenter Filippo :: .
© 2019 BouwCenter Filippo