Als stenen konden spreken - René Lust - BouwCenter Filippo, Beverwijk



Huizenhoog

 

Locatie:  Texel 

Sortering: licht geel vormbak

Voeg: grijs

Metselaar: W. Okkel

 


De muur van deze week ligt eigenlijk te ver buiten ons werkterrein. Maar soms moet je wel eens een uitzondering maken. Franciska Baltus heeft namelijk de moeite genomen om tijdens haar bezoek aan Texel een foto te maken van deze twee leuke pilaren.
Nu wist zij helaas niet het exacte adres. Ergens tussen Den Hoorn en Oude Schild stond deze poort van een vrij staande boerderij. Volgens haar eigen zeggen zou een Texelaar vast wel weten waar de locatie zich bevindt. Laat ik er eentje kennen. Even een mailtje naar dit pittoreske eiland en ja hoor een schot in de roos. Voor ik wist had ik een mail terug met alle details over de eigenaren van dit hek aan de Hoornderweg. Informatie welke niet veel toevoegt aan deze rubriek maar wel duidelijk maakt dat Texel echt een eiland is, ons kent ons zullen we maar zeggen, maar gelukkig zijn de metsel invloeden van het vaste land wel tot het eiland door gedrongen. Een eiland waar het me niet zou verbazen dat er bij de plaatselijke kapperszaak buiten aan de gevel nog een kappers pool hangt. Kent u ze nog? De rood, wit en blauwe rond draaiende zuilen die er uit zagen alsof er geen einde kwam aan de inhoud van de zuil. Een beeld wat de stenen variant op de foto ook bij mij oproept. Er lijkt geen einde te komen aan deze stapel stenen.
De pilaren zijn slechts een paar jaar oud maar hebben zo op het eerste gezicht behoorlijk geleden onder de aanwezige bomen en natuurlijk ook het zeeklimaat. In metsel termen noemt men deze pilaar een spiraal, ik denk dat deze naam bedacht is voordat de wokkel in knabbelland werd geïntroduceerd want anders had dat een toepasselijker naam geweest. Het maken van een spiraal is een erg technisch verhaal. Men zal goed moeten nadenken over de draaiing  van de pilaar. Met een draaiing van 16 hoeken zou men ongeveer op een hoogte van 95 cm uit komen. Zou men dat anders willen hebben kan dat maar dient altijd te denken in veelvouden van 4. De volgende stap zou derhalve 20 hoeken kunnen zijn om een volledige spiraal te maken. Wilt u hier meer over weten kijk dan naar de links op de www.muren.info site. Hier komt u de www.metselen.net site tegen en daar staat onder sierwerk netjes de hele spiraal uitgelegd. Wanneer u dan toch op de muren site bent is het ook leuk om even naar een filmpje van het KNB baksteen te kijken. Onder de titel “leven in de klei” word het hele proces uitgelegd zoals de titel van de film aangeeft, echt een aanrader.
Vinden we dit een mooie muur? Apart is het zeker maar praktisch? Alleen al het aansluiten van het hek aan de spiralen is niet 100%. Op sommige plekken zit er een behoorlijke kier tussen hek en pilaar. Is dit dan een echt bijzondere muur? Uniek is hij zeker niet, in het tuinders gebied in Heemskerk heb ik ook al eens van deze gedraaide kolommen gezien. Waarom hebben we dan geen aandacht besteed aan de “wokkels” uit de regio? Domweg omdat Franciska de moeite heeft genomen om de foto te schieten en die moeite hebben we met deze plaatsing beloond. (oh ja, volgende keer wel even de vuilcontainer wegrollen want deze ontsiert het verder zo mooie plaatje).
Wie volgt?

Cijfer uitstraling: 8
Foto: Franciska Baltus


Besmet met het murenvirus? Schroom niet om er een foto van te schieten,
als je het adres maar noteert. E-mail de bijlage aan


Bouwcenter Filippo :: .
© 2019 BouwCenter Filippo