Als stenen konden spreken - René Lust - BouwCenter Filippo, BeverwijkHuizenhoog

 

Muur met “ballen”        

Locatie Dreef Beverwijk

Sortering strengpers generfd waalfor. (wf)  

Kleur: Appelbloesem  Grijze voeg

Metselaar: wie het weet mag het zeggen


Dit maal geen muur met bijzondere uitstraling. Wel een muur met voor velen van ons eentje met herinneringen. Want bijna alle gymzalen in Beverwijk en omgeving zijn gemaakt van deze stenen. (Maar ook de behuizing van dansschool La Passe een voormalige gymzaal is van deze stenen gemaakt)
Op de foto zijn duidelijk de sporen te zien van miljoenen balafdrukken, voetzolen en wat er al niet meer tegen een gymzaal muur aankomt. Als je goed luistert aan de steen hoor je de echo van schoolkinderen, gym verenigingen, volleybal clubs en al die sport beoefenaars aan je voorbij trekken.
Maar de keuze van de steen in dit bijna 40 jaar oude pand is fris. De nerf in de steen zorgt voor een mooi schaduw en lijnen spel wat net dat stukje extra geeft aan deze van origine strakke steen. Een strengpers steen komt als een vlakke klei worst uit de pers waarna er letterlijk plakjes van worden gesneden. De nerven worden in de klei gerold door een wals achter de pers.
Door de tand des tijd is niet overal meer de oorspronkelijke kleur te zien. Hoger in de zaal zie je meer terug van de gele basis kleur met oker, roze en groenachtige vlekken. De naam van de steen appelbloesem dekt volledig de lading. De fabrikant van de steen, steenfabriek Lust (inderdaad een neef van mijn vader)  bestaat al jaren niet meer onder deze naam.
Waarom zien we dan veel van deze stenen in de buurt. Oom Gerrit heeft ooit de helderheid (en het geld) gehad om in tijden van overschot door te blijven produceren, zodat toen de markt weer aantrok hij kon voldoen aan de grootte vraag uit de markt, waardoor hij zijn kapitaal vergaarde.(De rijke tak van de familie) De stenen zijn in halfsteens verband gemetseld afgevoegd met een degelijke grijze voeg. Ondanks alle inslagen van de ballen blijven de voegen goed zitten Het totaal beeld van de muur is natuurlijk niet om volledig van uit je dak te gaan, .maar door de keuze van de stenen heeft de muur net iets meet uitstraling dan een recht toe recht aan muur van een vormbaksteen.
Complimenten nog voor de keuze aan de bedenker, al is dit misschien wel wat laat.

Cijfer uitstraling 6    

René Lust

Besmet met het murenvirus? Schroom niet om er een foto van te schieten,
als je het adres maar noteert. E-mail de bijlage aan


Bouwcenter Filippo :: .
© 2019 BouwCenter Filippo