Als stenen konden spreken - René Lust - BouwCenter Filippo, BeverwijkHuizenhoog

 

Kloostermop en nog “echt” leuk ook

Locatie Heemskerk Merwedestraat

Sortering Kloostermop 27 cm lang, 6,5 cm dik en 12,5 cm breed. (13,5 cm breed  komt vaker voor).

Kleur rustiek

Een witte voeg

Metselaar: Gijs Beentjes


Op het eerste gezicht is dit gewoon een mooie muur in halfsteens verband. Maar schijn bedriegt deze stenen zijn ruim 30% groter dan een normale waalformaat. Dit soort stenen verwacht je eerder aan een klooster en zeker niet aan de Merwedestraat  De foto is gemaakt aan de “vuile” kant van de muur. Al is de uitstraling van de steen goed de verwerking voor de metselaar is lastig door de breedte en het gewicht van de steen ruim 4 kg, een normale steen weegt circa 1,6 kg. De kleur opbouw van de partij is erg mooi van geel, via rood de basis kleur, naar zwart met hier en daar een sinter plek (verbrandde kolen op de steen).
Keuze van de voeg is goed een witte kleur zorgt er voor dat de steen meer gaat spreken.
Lastig voor de verwerking is ook de maat vastheid van deze steen, al is het geen handvorm steen (het oppervlak is glad) de stenen zijn wel met de hand gemaakt. Aardig detail de productie heeft plaats gevonden bij steenbakkerij Randwijk. Wie zult u zeggen? Dat zegt me niets maar deze fabriek is toch voor velen bekend. Jaren lang was er in de leader van het tv programma Klokhuis een klokhuis van steen te zien gemaakt op deze fabriek. Maar een nog veel bekender naam in de regio is de Kennemer mop. Van de mop gebakken van haven slib zijn de eerste 10000 gebakken op Randwijk.
Dus niet zomaar een muur, wel degelijk een muur met een verhaal, maar wel een muur van het type recht toe recht aan die de uitstraling haalt uit kleur en formaat niet uit het metsel verband of manier van verwerking..

Cijfer uitstraling 7,5

René Lust

Besmet met het murenvirus? Schroom niet om er een foto van te schieten,
als je het adres maar noteert. E-mail de bijlage aan


Bouwcenter Filippo :: .
© 2019 BouwCenter Filippo