Als stenen konden spreken - René Lust - BouwCenter Filippo, BeverwijkDoor ons gespot

 

Zeestraat, Beverwijk

Locatie: Zeestraat, Beverwijk

Steen:

Voeg: Goed gekozen

Metselaar: Grota


Wat een pracht op de Zeestraat in Beverwijk. Het pand van de brandwondenstichting, links het oude deel. In het midden een vulling van circa 10 jaar terug en rechts de volledige nieuwbouw in 2010.

Zowel middenstuk als rechter deel zijn gebouwd door aannemersbedrijf Neuteboom uit Heemskerk. Architect Jan Kooy heeft wat mij betreft een eenheid weten te vinden in toch 3 verschillende delen.

De stenen van het rechter deel bestaan uit een mixsortering, wat voor metselaar Grota niet altijd mee viel om te verwerken tot een halfsteens verband door een ruime maat tolerantie van deze stenen.

Mooi accent geven de donkere strengpersstenen in de nok van het rechterpand. De brandwondenstichting kan hun zeer goede werk voorzetten vanuit, voor wat mij betreft, een top-locatie. De stenen zullen een warm gevoel krijgen van al dat goede werk binnen.

Al zullen zij het niet zo heel warm krijgen want bij temperaturen van boven de 1000 graden verblikken of verblozen onze stenen niet; dit in tegenstelling tot de mens. Bij de mens gaat het al snel fout bij temperaturen van boven de 50 graden. Tja daar kan ik niets aan veranderen, hopelijk kan de brandwondenstichting hun "steentje" bijdragen aan preventie en onderzoek aan de momenten dat de mens en vuur met elkaar in onvrijwillige aanraking komen.

Foto's: Ruud Rozemeijer, 12 september 2010.

Besmet met het murenvirus? Schroom niet om er een foto van te schieten,
als je het adres maar noteert. E-mail de bijlage aan


Bouwcenter Filippo :: .
© 2019 BouwCenter Filippo