Als stenen konden spreken - René Lust - BouwCenter Filippo, BeverwijkDoor ons gespot

 

Locatie: Huize Akerendam, Beverwijk

Steen:

Voeg:

Metselaar:


Huize Akerendam Beverwijk - vijvers

Akerendam is een landgoed in Beverwijk. Het landgoed is in 1636 - 1639 ontstaan toen Jan Bicker verscheidene stukken land aankocht en er een buitenplaats op liet bouwen. In 1916 werd het huis door de familie Sluyterman van Loo bestemd voor de huisvesting en verpleging van oude dames. Het huis heeft thans een representatieve en culturele functie. (Meer: wikipedia)

Het huis ligt een beetje afgelegen, maar is bekend bij alle "Wijkers". Het huis en de tuin met grote vijver en de moestuin met kleine vijver zijn alleen geopend tijdens de jaarlijkse Open Monumentendag in september (gratis), of tijdens speciale bloemendagen (toegangsprijs).

Het huis heeft een fantastische vijver, die volgens mij als spiegelvijver dienst doet om het mooie pand vanuit de tuin in de spiegeling van het water te kunnen zien.

Het mooie van deze vijver is dat deze met een bakstenen rand is afgewerkt, hulde. Iets te klagen? Ja, het is een heel grote vijver.

Ik geef de voorkeur aan de kleine variant verder in het park, in de moestuin (grote foto boven). Deze vijver is afgewerkt met een rollaag om even lekker op te zitten om b.v. de vissen even te voeren. Puur genieten en ik weet zeker dat, wanneer je op de rand zit, de bakstenen rand je een veilig en stevig gevoel geeft, want zo zijn stenen - door de eeuwen.

Zie ook ons artikeltje over de tuinmuur.

Foto's: mei 2013 / september 2014, Ruud Rozemeijer

Besmet met het murenvirus? Schroom niet om er een foto van te schieten,
als je het adres maar noteert. E-mail de bijlage aan


Bouwcenter Filippo :: .
© 2019 BouwCenter Filippo